Viime viikon torstaina postilaatikon kolahtaessa kauan odotettu Yfun kirje viimein saapui. Tämänkertaisessa kuoressa oli mukana kaksipuoleinen kirje, entisten vaihto-oppilaiden yhteystietoja sekä kasa eri lappuja ja lippuja ja"Welcome to America" käytännön Yhdysvallat-matkaopas.

Kirjeessä kerrottiin Amerikan kulttuurista, kuinka sen omaksuminen ja siihen sopeutuminen voi olla vaikeata ja aikaa vievää. Kirjeessä pyydetään jo Suomesta käsin tutustumaan uuteen kulttuuriin. Aijon myös usuttautua juttusille oman koulumme New Yorkista tulleen vaihto-oppilaan kanssa. Kirjeessä myös muistutetaan, että kaikki se mitä et saa etukäteen selville Suomessa, tulee olemaan monin kerroin vaikeampaa selvittää ulkomailla. Myös kaverit ulkomailla kyselevät eri asioista kuin mitä ehkä haluaa kertoa kouluesitemässä. Kirjeessä kerrotaan USA:n koulumaailmasta, mikä poikkeaa aika paljon Suomen koulujärjestelmästä. Ainetarjonta on erikoista ja koulukuri saattaa olla huomattavasti tiukempi tai löysempi. Monissa kouluissa on tiukat pukeutumissäännöt ja mm. lävistykset ja tietyt hiustyylit voivat olla lähes poikkeuksetta kiellettyjä. Tulevassa koulussani oman käytökseni perusteella tehdäänkin päätöksiä esimerkiksi tulevien vaihto-oppilaiden koulupaikoista. Opiskeluun Suomessa pyydetään panostamaan entistä paremmin, jotta numerot pysyisivät hyvinä ja orientoitumaan hyvissä ajoin tuleviin muutoksiin. Myös englannin kielen opiskelua pyydetään tehostamaan itseopiskelumateriaalilla, jotta pärjäisi menestyksekkäästi myös USA:n High Schoolissa.

Welcome to America oppaassa esitellään kaikki 50 osavaltiota nähtävyyksineen ja asukasmäärineen ja vihkosessa on myös hyödyllistä perustietoa tulevalle matkailijalle. Mieleenpainuvimmat kohdat olivat nämä:

"Death Valley'in, maailman kuumimpiin kuuluvaan paikkaan, ei keskikesällä ole ihmisellä mitään asiaa. Satunnainen kulkija grillaantuu siellä hetkessä."

275255.jpg   <--- Death Valley

""Älä ota liftareita kyytiin" -kyltti tarkoittaa, että lähestyt piirikunnan vankilaa. Tämä kehotus on syytä uskoa. Tien varressa saattaa kyytiä kärkkyä vankikarkuri."

"Poison Ivy on vaatimattoman näköinen tienpientareilla ja metsissä hyvin yleisesti kasvava kiiltävälehtinen kasvi. Siihen koskemista pitää välttää. Huomaat pitäneesi sitä kädessäsi tai kasvin vain hipaisseen ihoasi pian alkavasta kovasta kutinasta, joka saattaa kestää useita päiviä. Allerginen reaktio punaisine pikkunäppylöineen on kiusallinen. Kysy paikallisilta neuvoa Poison Ivyn tunnistamisessa."

275246.jpg<--- Poison Ivy

"Yhdysvalloissa saat kääntyä risteyksessä oikealle punaisen valon palaessa. Jos tätä ei sallita, on asia merkitty lisäkilvellä. Toinen metka amerikkalainen erikoisuus on risteyksen "4-way stop" eli se, että joka suunasta risteykseen tulevien autojen on aina pysähdyttävä. Liikkeelle lähdetään samassa järjestyksessä kuin on seisahduttukin."


Ja näihin merkkeihin onkin hyvä lopettaa tämänkertainen kirjoitukseni. Haluan vielä kiittää kaikkia kommentoijia mukavasta palautteesta, jota olen saanut. Kiitoskiitos.

Sydämellä,
Ansku <3