Moikkelis vaan lukijat! Pistän nyt tähän toisen 4H-Pilkkeessä kesällä ilmestyvän tekstin ja kuulette vähän millaista valmennuksessa tosiaan on ollut! :) Enjoy!


Fiilistelyä lähtövalmennuksessa

 

Vihdoinkin, 19.–20. toukokuuta, oli kauan odotetun lähtövalmennuksen aika Virroilla Amerikan matkaani varten. Paikan päälle piti saapua kahdentoista aikoihin joko omalla kyydillä tai YFU-bussilla.

Heti ensimmäisenä oli vuorossa check in, eli ilmoittautuminen saapuessa. Itse saavuin paikalle omalla kyydillä hieman etuajassa, mutta porukkaa näytti silti olevan melko runsaasti jo paikalla. Meitä vastaanottivat tutorit ja mentorit, jotka ovat kaikki entisiä vaihto-oppilaita. Ilmoittautumistiskiltä sai mukaansa kassin, joka sisälsi kaikennäköistä tarpeellista materiaalia, muun muassa vaihto-oppilaan käsikirjan, YFU:n t-paidan sekä valistavaa tietoa rokotuksista ja taudeista.

Minut sijoitettiin USA B-ryhmään ja oma mentorini antoi minulle viikonlopun ohjelman, jota piti kuljettaa kaulassa. Ohjelman toisella puolella oli oma nimeni ja kohdemaani sekä paikat, joissa luennot pidettäisiin.

Majoitushuone oli siisti ja sinne tuli majailemaan neljä muutakin tyttöä. Pääsimme kaikki tutustumaan toisiimme heti alussa ja kaikki vaikuttivat oikein mukavilta. Meitä myös yhdisti yksi asia, nimittäin alue, jonne meidät tultaisiin sijoittamaan. Jokainen meistä lähtee elokuun 15. tai 21. päivä Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Heartlandin aluetta eli niin sanotusti USA:n sydänmaata. Alue sisältää seuraavat osavaltiot: Colorado, Illinois, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, North ja South-Dakota sekä Wisconsin. Meidän porukastamme eivät kaikki olleet aivan yhtä innoissaan kun minä, sillä muutamalla oli ollut toiveena päästä Californiaan, sinne ainaisen kesän osavaltioon. Heartlandin osavaltioiden ilmasto on aika lailla samanlaista kuin Suomessa ja siksi saikin nähdä muutamia nyrpeitä neniä. Kaikki ovat kuitenkin lähdössä matkaan suurella mielenkiinnolla ja innolla, eli kunnon vaihto-oppilaan asenteella.

Meillä oli lähtövalmennuksessa tervetulotilaisuus, jonne saapuivat kaikki Suomen 150 YFU:n kautta lähtevää vaihto-oppilasta. Paikalle saapui myös mtv3:n toimittaja kuvaamaan pientä uutispätkää, sillä 2 päivää kestävä valmennus oli Suomen YFU:n 50-vuotisen historian ensimmäinen.

Meistä YFU-vaihtareista suurin osa, eli jopa 90 maailmanmatkaajaa lähtee tänä vuonna Yhdysvaltoihin. Se on ollut tähän mennessä suurin määrä koskaan Suomen YFU:n kautta lähtijöistä.  

Tilaisuuden jälkeen alkoivat tiiviit luennot ja käytännön harjoittelut erilaisten leikkien avulla. Meille kerrottiin muun muassa amerikkalaisten elämäntavoista ja ajattelutavasta, rasismista, koulujärjestelmästä sekä vaihto-oppilaiden kirosanasta eli kulttuurishokista. Suurin osa informaatiosta oli minulle jo ennestään tuttua, mutta uutta tietoa oli se, että amerikkalaisten alle 18-vuotiaiden elämä on hyvin rajoitettua ja täynnä sääntöjä. Mihinkään ei koskaan saa lähteä yksin ja aina on mentävä jonkun kyydillä, ihan turvallisuuden vuoksi.

Illalla meillä oli YFU-lympialaiset, eli leikkimielistä kisailua toisia vaihtareita vastaan ja myöhemmin makkaranpaistoa ja leikkejä nuotion ääressä järven rannalla.

Sain leiriltä mukaani uusia ystäviä, positiivista mieltä ja realistisen kuvan vaihto-oppilaan elämästä Yhdysvalloissa. Seuraavia kuulumisia kirjoitellessani olenkin jo toisella puolella maapalloa isäntäperheessäni!