Jokainen on varmasti odottanut suurella mielenkiinnolla sitä hetkeä, jolloin minulle tulisi tieto isäntäperheestä. Valitettavasti en ole perhettä vieläkään saanut. Kuulemma noin kahdeksallakymmenellä USA:n lähtijällä on perhe ja vielä kymmeneltä puuttuu. Minä olen yksi niistä. Ohjelmakoordinaattori Outi Puittinen kertoi minulle, että näistä kymmenestä oppilaasta noin kuudella on paperit Illinoisissa ja jostain syystä juuri kyseisessä osavaltiossa perheiden etsiminen on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen hidasta. En sitten tiedä mistä johtuu, mutta uskon sen olevan osasyy myöhästyneille perhetiedoille.

Sain myös kirjeen Yfulta koskien puuttuvia perhetietoja. Kirjeessä mainitaan, että myöhään saatu perhe ei suinkaan ole mikään 'ylijäämäperhe' ja YFU katsoo pitkän kokemuksensa perusteella, että on parempi etsiä ohjelmaan mahdollisimman hyvin soveltuvia perheitä kuin sijoittaa oppilas nopeasti vain sijoittamisen vuoksi.

Sijoitustiedon viipymiseen voi olla myös muita syitä, esimerkiksi:

-koulupaikasta ei ole vielä saatu vahvistusta (USA:ssa isäntäperhetietoa ei saa ilmoittaa, ellei koulu ole kirjallisesti ilmoittanut YFU:lle, että ottavat vaihto-oppilaan kouluunsa)
-oppilaalle etsitään erityistä sijoitusta (eläin- ja ruoka-aineallergiat, harrastukset, tms.)
-jo sovitun isäntäperheen elämäntilanne on muuttunut
-mahdollinen isäntäperhe haluaa miettiä vielä sitoutumistaan

YFU takaa, että jokainen YFU:n vaihto-oppilaaksi hyväksytty lähtee matkaan ja että vanhemmat tietävät ennen lähtöä sen, mihin hän menee. YFU:lta ollaan myös tietoisia, että sijoitustiedon odottaminen koettelee niin oppilasta kuin vanhempiakin. Mutta prosessi etenee kuitenkin päivittäin. Pitää vain malttaa odottaa.

Hain YFU:n toimistolta myös viseeratun passini ja nyt siinä siis on mukana viisumini (joka on upea!) ja passin sivuun nidottu kirjekuori, jossa on maahantulotarkistukseen tarvittavat tärkeät paperit. Ostin myös matkalukemiseksi Harry Potter and the Deathly Hallowsin, joten pääsen englannin kielen makuun jo hyvissä ajoin.

Nyt siiis malttia immeiset! Kyllä ne isäntäperhetiedot sieltä vielä tulee, uskokaa pois.
Kesäterkuin,
Anne-Mari