Olipa jälleen piristävää saada Yfulta kirje, kun järjestöstä ei pitkään aikaan ollut kuulunut mitään. Edellinenkin kirje tuli joskus joulukuun alussa. Mutta tämänkertainen etävalmennus kertoo siis tosiaan isäntäperhetoiminnasta ja siitä, millä tavoin YFU valitsee perheet vaihto-oppilaille. Juuri tällä hetkellä USA:ssa perheiden etsiminen on täydessä vauhdissa eli myös minun papereitani on alettu tutkia ja perhettä alettu etsiä.

Kirjeessä mainitaan, että elintaso Suomessa keskimäärin on hyvin korkea, mutta vaihtoperheessä se saattaa olla aivan toista luokkaa. Voi olla, että jaan huoneeni isäntäperheen sisaruksen kanssa. Perheeni saattaa asua esikaupunkialueella, pienellä paikkakunnalla tai maaseudulla. Suurkaupunkien keskustoihin minua tuskin sijoitetaan ja sitä järjestö pyrkii myös välttämään turvallisuussyistä ja tilanpuutteen sekä asuntojen koon vuoksi. Omalla asenteellaan voi vaikuttaa hyvin paljon vuoden onnistumiseen; on avoimin mielin, myönteisellä asenteella ja vilpittömästi kiinnostunut. Niillä eväillä pärjää jo melko pitkälle.

Tässä vielä maininta, (jos ette tienneet) että YFU:n isäntäperheet ovat vapaaehtoisia eli eivät saa korvausta vaihto-oppilaan ottamisesta kotiinsa. Se on mielestäni erittäin hyvä juttu, sillä esimerkkitapauksena yksi (kaupallisen) EF:n kautta lähtevä vaihtari oli huomannut olevansa perheessä vain taloudellisena tukena. Melko inhottavaa... YFU:n kautta lähtijöillä ei ole onneksi sellaista huolta.

Jokaiselle vaihtarille etsitään "omanlainen" perhe, eli saattaa viedä kauankin aikaa ennen kuin se oikea löytyy. Perhetietojen viivästymisestä johtuvia tekijöitä ovat yleensä oppilaan allergiat, erityisruokavaliot tai koulupaikan vahvistuminen. Toukokuun loppuun mennessä n. 50%  YFU:n oppilaista on isäntäperhetieto. Kirjeessä kerrotaan, että tieto voi tulla aivan hyvin vaikka huomenna tai vasta heinäkuussa. Odottavan aika on pitkä.

Jos tuntuu, että isäntäperheessä kemiat eivät kohtaa, niin perheenvaihto on aina mahdollista, mutta ei välttämättä hyväksyttävissä. Täytyy osata ottaa itse aktiivinen rooli ongelmien ilmaantuessa ja muistettava, että on itse menossa sopeutumaan ja oppimaan perheen ja yhteisön elämäntavoista eikä suinkaan muuttamaan niitä tai elämään oman mielensä mukaan. Noin 20% YFU:n suomalaisista oppilaista  vaihtaa perhettä ja 80% pysyy samassa. Suurimpia syitä perheenvaihdolle ovat ehkäpä nämä:

-Oppilaan ja perheen kemiat eivät toimi. Perhe on hyvä, oppilas on hyvä, mutta sujuva yhteiselämä ei vaan lähde käyntiin

-Odotukset eivät kohtaa, esim. sisarmustasukkaisuutta ilmenee
-Sairastapaus, työttömyys tai muuta yllättävää perheessä
-Perhe muuttaa paikkakunnalta pois
-Oppilas rikkoo toistuvasti perheen sääntöjä

Kirjeessä oli myös lisää infoa YFU:n lähtövalmennusleiristä! Mieletöntä! Leiri järjestetään siis toukokuussa 19.-20. päivä Virroilla Marttisen nuorisokeskuksessa ja se on valtakunnallinen, eli koko Suomen YFU:n vaihtarit 2007-2008 kokoontuvat noina päivinä kyseiselle paikkakunnalle. Vanhemmille järjestetään oma koulutustilaisuus Tampereella 20. päivä ja me vaihtarit saavumme Tampereelle vanhempien koulutustilaisuuden jälkeen. Virroille lähtö tapahtuu lauantaina aamulla klo 7:30 (oh no!) Helsingistä bussikyydillä ja matka kestää puuduttavat neljä tuntia! MUTTA on se sen arvoista! Odotan niiin innolla etten juuri pysy housuissani. :D Valmennuksen aikana saa kattavan perehdytyksen kohdemaan kulttuuriin, perhe-elämään ja käytännön harjoitusta vaihto-oppilaan arkipäivästä ylä-ja alamäkineen. Leirillä puhutaan myös kohdemaan tukijärjestelmästä, valmennuksista, matkoista ja muusta mielenkiintoisesta unohtamatta sääntöjä ja velvollisuuksia. Lisäksi saa viime hetken ohjeita valmistautumiseen, rokotuksiin, vakuutuksiin, viisumeihin, mukaan otettaviin tuliaisiin ja varsinainen lähtöpäivä tulee tietoon. Mutta palatkaamme taivaasta takaisin maan pinnalle, sillä vielä täytyy jaksaa puuduttavaa opiskelua ja pänttäämistä, mutta aika menee toivottavasti nopeasti ja kohta onkin jo kesä! Valmennuksessa tapaan toivottavasti myös Laian ja Vilin sekä muita tuttuja foorumeilta. Tässä oli tämänkertainen tietopaketti, toivottavasti maistui ja kommentit ovat aina tervetulleita. Niitä on hauska lukea ja ovat samalla ikään kuin vastapalkkiota kirjoituksilleni. :)

Kuulemisiin,

Ansku <3